Wat is niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?
Als je te maken krijgt met hersenletsel, hebben jij en de mensen om je heen vaak veel vragen. Wat betekent het precies voor jou en je leven? In hoeverre gaan er dingen veranderen? Wat kan nog wel en wat niet? Op deze pagina vind je algemene informatie over niet-aangeboren hersenletsel.
Wat is niet-aangeboren hersenletsel precies?
Niet-aangeboren hersenletsel (afkorting NAH) is een verzamelnaam voor iedere vorm van schade aan de hersenen die is ontstaan na de geboorte.
Opvallend is het vaak duidelijke verschil tussen de situatie vóór het hersenletsel en de situatie ná het hersenletsel. Alles wat vanzelfsprekend was, is dat nu misschien niet meer.
Er zijn twee soorten NAH:
- Traumatisch: door een oorzaak van buitenaf
- Niet-traumatisch: door een aandoening of proces in het lichaam
Oorzaken NAH
Niet-aangeboren hersenletsel kan op verschillende manieren ontstaan.
- Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak van buitenaf, bijvoorbeeld een klap op het hoofd, zuurstofgebrek of een val.
- Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat bijvoorbeeld door ziekte, zoals een tumor of Parkinson. Of een herseninfarct of hersenbloeding.
Symptomen NAH
Soms heb je niet direct in de gaten dat er een probleem is. De onzichtbare symptomen van niet-aangeboren hersenletsel zijn vaak niet zo duidelijk. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Dit zijn de belangrijkste:
- Een duidelijk moment vóór en na
Denk je vaak dingen als ‘Sinds het ongeval is alles anders’? Als er na een ongeluk of ziekte iets verandert in hoe je bent en wat je kunt, kan dat wijzen op hersenletsel.
- Vaak somber en moe
Chronische vermoeidheid en depressieve gevoelens wijzen mogelijk op niet-aangeboren hersenletsel.
- Moeite met communiceren en taal
Praten en het begrijpen van taal is moeilijker geworden. Soms kom je niet meer op de juiste woorden. Afasie (een taalstoornis) kan een symptoom zijn van hersenletsel.
- Geheugenproblemen
Opvallende vergeetachtigheid, moeite met concentreren en plannen.
- Vastlopen in bekende, of juist nieuwe situaties
Een ander symptoom dat mogelijk wijst op hersenletsel is dat dingen die voorheen ‘vanzelf’ gingen, zoals studie of werk, opeens niet meer lukken.
- Overprikkeling en stemmingswisselingen
Zintuigelijke waarnemingen komen anders of harder binnen. Soms word je sneller boos en/of agressief.
- Neemt minder of geen initiatief meer
Een symptoom van hersenletsel is ook dat iemand minder initiatief neemt, lusteloos en is, onverschillig is, en gebrek aan emotie en motivatie toont. Op deze pagina lees je meer over de symptomen van niet-aangeboren hersenletsel.
Gevolgen NAH
Elke vorm van niet-aangeboren hersenletsel heeft zijn eigen gevolgen. Toch zie je vaak overeenkomsten in de klachten die mensen hebben. De gevolgen van NAH na een ongeluk kunnen bijvoorbeeld erg lijken op de gevolgen van NAH na een hersenbloeding.
Niet-aangeboren hersenletsel kan leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren en verminderde zelfredzaamheid, blijvende stoornissen en beperkingen.
Mogelijke gevolgen:
- Meer vermoeidheid, zowel mentaal als fysiek
- Fysieke gevolgen, zoals verlamming
- Cognitieve gevolgen, dit zijn gevolgen die te maken hebben met het verwerken van informatie
- Communicatieve gevolgen, zoals stoornissen in spraak en taal
De lichamelijke en geestelijke langetermijneffecten van NAH zijn moeilijk te voorspellen. Ze zijn voor elke persoon anders. Lees er meer over op de pagina ‘Wat zijn de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel?’.
Mogelijke veranderingen:
- Meer afhankelijk van anderen
- Andere woonsituatie
- Andere werksituatie
- Andere sociale activiteiten
- Kleinere wereld
- Gedrags- en karakterveranderingen
- Problemen in relaties
Behandeling NAH
De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen groot zijn. Behandeling en begeleiding helpen je om uiteindelijk weer zo zelfstandig mogelijk mee te doen aan de maatschappij.
In de behandeling van hersenletsel onderscheiden we 3 fasen:
- De acute fase die vaak in het ziekenhuis plaatsvindt en waarin de plaats en ernst van de letselschade wordt onderzocht.
- De herstelfase, waarin de patiënt fysiek herstelt en zo zelfredzaam wordt als mogelijk is.
- De participatiefase (chronische fase). In deze fase ervaar je als patiënt of naaste de gevolgen van het hersenletsel op je dagelijks leven. Om hiermee om te leren gaan, biedt InteraktContour het behandelprogramma Hersenz aan. Lees er meer over op de pagina ‘Behandeling’.
Heb ik een probleem dan?
Iemand die te maken heeft met de gevolgen van hersenletsel beseft niet altijd dat er wat veranderd is. Maar de mensen om hem heen wel.
Het boekje ‘Heb ik een probleem dan?’ kan jou en je naasten inzicht geven in de gevolgen van hersenletsel en manieren om daar mee om te gaan. Dit boekje is te bestellen en kost € 15,95 excl. verzendkosten. Je bestelt het via info@interaktcontour.nl.
Ga toch weg!
Het vervolg op 'Heb ik een probleem dan?' is verkrijgbaar via Bol.com
Behandeling
Behandeling leert jou en je omgeving omgaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. We richten ons op wat nog wél kan.
Lees meer
Begeleiding thuis
Kosten de dagelijkse dingen je na hersenletsel ineens veel moeite? Met begeleiding thuis heb je weer grip en ben je zo zelfstandig mogelijk.
Lees meer
Begeleiding groep
In het begeleidingscentrum helpen we jou bij het vergroten van je mogelijkheden. Bekijk het centrum bij jou in de buurt.
Lees meer
Wonen met zorg
Wonen met 24-uurs zorg op een van onze woonlocaties of in een eigen woning in de buurt van een locatie. Samen bepalen we wat bij jou past.
Lees meer
Arbeidsre-integratie op maat!
Heb jij hersenletsel en wil je graag weer aan het werk? We begeleiden je in jouw reis naar arbeidsre-integratie!
Lees meer
Mantelzorg Match
InteraktContour in de gemeente Utrecht ondersteunt jou als mantelzorger met Mantelzorg Match.
Lees meer