Behandeling

Je komt thuis na je revalidatie en wilt de draad weer oppakken. Of je bent al een tijdje thuis, maar merkt dat je in het dagelijks leven tegen problemen aanloopt.

Behandeling van InteraktContour ondersteunt jou en je omgeving bij het leren omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Zo kun jij weer zo zelfstandig mogelijk leven.

Het behandelprogramma Hersenz

Bij InteraktContour bieden we het behandelprogramma Hersenz, een bekende behandelmethode in de zorg. Hersenz bestaat uit verschillende onderdelen. We noemen dat bouwstenen. Hiermee stellen we met jou een passende behandeling samen.

Je leert omgaan met de gevolgen van hersenletsel, zoals communicatieproblemen, taalstoornissen, lichamelijke beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen of psychische problemen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking.

Afasie-behandeling

Hersenz biedt speciale behandeling aan voor mensen met afasie. Het tempo en de werkvormen zijn hierbij afasie-vriendelijk. Meer weten? Lees over ons afasiebehandeltraject.

Lees hieronder over alle bouwstenen van het behandelprogramma Hersenz en de leerdoelen waaraan je kunt werken. Hersenz bestaat uit individuele behandelgesprekken en groepsbehandelingen. Als jij cliënt bent, dan is de behandeling ook beschikbaar voor jouw naasten.

Fysiotherapie en logopedie voor mensen met NAH

Voor aandoeningen en/of problemen die niet direct te maken hebben met je hersenletsel, kun je ook bij onze fysiotherapeut of logopedist terecht. Dit noemen we eerstelijnszorg. Vraag dan wel een verwijzing van je huisarts.

De modules van het behandelprogramma Hersenz

Deze module gaat over het thema 'Rouw en verlies'. Een voorbeeld van een leerdoel is:

  • Ik heb zicht op wat er daadwerkelijk veranderd is en leer ermee omgaan.

Deze module gaat over het thema 'Belasting en belastbaarheid'. Een voorbeeld van een leerdoel is:

  • Ik verdeel mijn energie beter, zodat ik minder moe word.

Deze module gaat over de thema's 'Aandacht, geheugen, plannen en organiseren'. Een voorbeeld van een leerdoel is:

  • Ik kan een planning maken, zodat ik mijn activiteiten per week kan uitvoeren.

Deze module gaat over de thema's 'Omgaan met gedachten' en 'Ontspanning'. Een voorbeeld van een leerdoel is:

  • Ik kan milder naar mijzelf kijken.

Deze module gaat over de thema's 'Hoe ga ik om met mijn partner met NAH? Hoe houd ik mijzelf staande?'. Een voorbeeld van een leerdoel is:

  • Ik ga weer met mijn partner op pad. Samen kunnen we omgaan met de veranderingen ten gevolge van het hersenletsel.
Roelof is weer aan het werk als fietsenmaker

"Toen ik begon, zei ik: Ik ga weer werken! En dat doe ik nu, bij een fietsenmaker voor 16 uur in de week"

Lees het verhaal van Roelof

Onze behandelingslocaties

Veelgestelde vragen over behandeling

Dit kan per e-mail aan: behandeling@interaktcontour.nl. Bellen kan ook. Ons centrale telefoonnummer is0341 - 255 777. Je bereikt ons op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.

Hersenz is er voor mensen vanaf 18 jaar met niet-aangeboren hersenletsel.

Het behandelprogramma Hersenz wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet. Je betaalt geen eigen bijdrage. Het kost je wel je eigen risico. Indien je gebruik maakt van fysiotherapie, dan betaal je voor de eerste behandelingen wel een eigen bijdrage. In het document Kosten en vergoedingen behandelprogramma Hersenz vind je alle informatie.

Als een afspraak niet door kan gaan, laat dit dan zo snel mogelijk weten, uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Als je niet op tijd afzegt, kun je een rekening krijgen voor de gemiste behandeling. Die kun je niet indienen bij je verzekeraar en moet je dan zelf betalen.

Normaal vindt na ontvangst van je verwijzing, binnen ongeveer 4 weken het intakegesprek plaats. Bij sommige locaties hanteren we een wachttijd voor de intake. Zie hiervoor de informatie op de locatiepagina. Na het intakegesprek start je meestal binnen 6 weken met individuele behandeling. De start van de groepsbehandeling vindt in overleg plaats.

Het behandelprogramma Hersenz duurt gemiddeld 1,5 jaar.

Uit onderzoek blijkt dat dit de resultaten zijn van het behandelprogramma Hersenz:

  • Meer psychisch welzijn
  • Beter functioneren
  • Meer zelfstandigheid
  • Minder zorgvragen
  • Minder belasting voor naasten

Bron: A. Domensino, J.C.M. van Haastregt, J. & C.M. van Heugten (2019): One-year follow-up results of a community-based treatment programme for people with acquired brain injury in the chronic phase, Disability and Rehabilitation.

Het behandelprogramma Hersenz is er voor jou als cliënt, maar ook voor je naasten. Gesprekken met bijvoorbeeld partners maken dus onderdeel uit van het behandeltraject. Het is niet mogelijk dat een partner alleen deelneemt aan de behandeling.

Ja, die zijn er. Twee keer per maand is er een online informatiebijeenkomst. Op de website van Hersenz vind je hier meer informatie over en kun je je aanmelden.

Wij hebben geen afspraken met zorgverzekeraars over directe toegang. Daarom is een verwijzing van de huisarts nodig. Alleen met een verwijzing van de huisarts krijg je de behandeling vergoed. Wel maak je eerst gebruik van het eigen risico bij de zorgverzekeraar. Bij fysiotherapie betaal je daarnaast een ook een eigen bijdrage.

Je maakt gebruikt van het eigen risico bij je zorgverzekeraar en betaalt daarnaast een eigen bijdrage. Je leest hier meer over in het document betalingsvoorwaarden fysiotherapie 2024.

Voor logopedie betaal je geen eigen bijdrage. Wel maak je gebruik van het eigen risico bij je zorgverzekeraar.

Dit kan per e-mail aan: behandeling@interaktcontour.nl. Bellen kan ook, met ons centrale telefoonnummer: 0341 - 255 777.

Op deze pagina lees je alles over werken bij InteraktContour en vind je onze vacatures.

Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.