Breinbasics voor zorgprofessionals
Een dagtraining over niet-aangeboren hersenletsel.
Ruim 650.000 mensen in Nederland hebben hersenletsel. Jaarlijks komen daar 130.000 mensen bij. Het signaleren van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is lastig omdat de gevolgen ervan soms niet goed zichtbaar zijn of lijken op andere ziektebeelden. Daarom heeft InteraktContour een geaccrediteerde basistraining over niet-aangeboren hersenletsel ontwikkeld: Breinbasics voor zorgprofessionals.
Breinbasics vindt plaats tussen 9.00 en 16.30 uur voor groepen van 8 tot 12 personen. Een training wordt op aanvraag ingepland op locatie.
NAH is soms lastig te herkennen
Niet-aangeboren hersenletsel is soms lastig te herkennen, omdat:
- De gevolgen ervan heel verschillend kunnen zijn van persoon tot persoon. Soms zijn de gevolgen goed zichtbaar, soms minder zichtbaar en soms zelfs onzichtbaar.
- Klachten kunnen lijken op andere ziektebeelden. Soms worden klachten pas jaren later in verband gebracht met hersenletsel. Vaak is hersenletsel niet het eerste waar je aan denkt. Bij extreme vermoeidheid, niets kunnen en somberheid denk je misschien eerder aan een burn-out of depressie. Extra gevoeligheid voor prikkels en behoefte aan structuur kunnen weer lijken op autisme.
- Mensen met hersenletsel kunnen een beperkt ziekte-inzicht hebben.
Als hersenletsel niet op tijd wordt opgemerkt, krijgen mensen met hersenletsel niet de ondersteuning of zorg die ze nodig hebben. Hierdoor kunnen ernstige problemen ontstaan in hun leven, zoals relatieproblemen, schulden, verwaarlozing of vereenzaming.
Breinbasics biedt inzicht
Als zorgprofessional heb je een belangrijke rol in het (op tijd) signaleren van NAH. In de Breinbasics-training leer je patiënten met NAH herkennen, begrijpen en doorverwijzen.
Een aantal zaken die in de training aan bod komen:
- De gevolgen en oorzaken van NAH
- Mogelijke behandeling en ondersteuning
- Het waarnemen en verklaren van het gedrag van patiënten met hersenletsel
- Verliesverwerking en begeleidingsmogelijkheden
Van elkaar leren
De opzet van de training is kleinschalig. Hierdoor is er volop gelegenheid om te oefenen en ervaringen uit de praktijk te delen. Na een informatieve interactieve presentatie ga je zelf aan de slag met oefeningen en persoonlijke casussen.
Je kunt het geleerde meteen toepassen in je dagelijks werk. Hierdoor kun je mensen met NAH direct al beter ondersteunen en helpen.
Het delen van verschillende invalshoeken en onderlinge kennisuitwisseling, leidt tot meer bewustwording. Door theorie aan de praktijk te koppelen, leer je mensen met NAH beter te ondersteunen in hun hulpbehoefte.
Je leert tijdens de training:
- De definitie van hersenletsel
- De verschillende oorzaken van traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel
- Of het om acuut of geleidelijk letsel gaat
- De gevolgen van hersenletsel voor cognitie, emotie, gedrag en motoriek
- Hoe je niet-aangeboren hersenletsel kunt signaleren
- Hoe je het gedrag van mensen met niet-aangeboren hersenletsel uitlegt
- De impact van niet-aangeboren hersenletsel op de partner, de relatie en directe omgeving
- Het model ‘Positieve Gezondheid’ en hoe hersenletsel verschillende levensgebieden beïnvloedt
- Het begrip (beperkt) ‘ziekte-inzicht’ en waar dit toe kan leiden
- Het begrip ‘levend verlies’ en rouw- en verliesprocessen bij mensen met NAH en hun naasten
- Hoe je patiënten met niet-aangeboren hersenletsel naar de juiste zorg verwijst
Data en tijden
Een Breinbasics-training vindt plaats tussen 9.00 uur en 16.30 uur op locatie (incompany). De datum wordt in overleg gepland.
Online module
Na afloop ontvang je een link naar een (verplicht te volgen) online module. Dit is het laatste onderdeel. In deze online module vind je de theorie en achtergrondinformatie terug die tijdens de trainingsdag aan bod zijn gekomen.
De module blijft beschikbaar en kan worden gebruikt als naslagwerk. Het certificaat van deelname wordt na het afronden van de online module toegestuurd.
Accreditatiepunten
De training Breinbasics (inclusief online module) is geaccrediteerd voor 7 registerpunten.
Accreditatie is toegekend door onderstaande kwaliteitsregisters:
- Nederlandse Vereniging voor Praktijkondersteuners (NVvPO)
- Landelijke Vereniging POH-GGZ
- Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland
Deskundigheidsgebieden:
- Praktijkondersteuners Huisartsen Somatiek
- Praktijkverpleegkunde
- Wijkverpleegkunde
Ook zorgprofessionals die niet bij een van deze registers zijn ingeschreven kunnen deelnemen aan de training.
Kosten
De kosten voor de Breinbasics dagtraining zijn € 85,- ex BTW per deelnemer. Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal. Interesse in een dagtraining op locatie? Neem contact op via breinbasics@interaktcontour.nl of 06 51 50 98 55.
Inschrijven
Meld je via onderstaand formulier in om op de hoogte gehouden te worden van toekomstige ingeplande online trainingen. De velden met een * zijn verplicht.
Wil je meer weten over de inhoud van Breinbasics of de mogelijkheden bij jou op locatie? Neem voor deze en andere vragen contact op via breinbasics@interaktcontour.nl of 06 - 51 50 98 55.
Downloads en handige links
www.legdelink.nl - over de (onzichtbare) gevolgen van hersenletsel