Wat kan er nog verbeteren na niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?

In hoeverre iemand herstelt van hersenletsel, hangt af van de situatie en persoon. Vaak treedt het meeste herstel op in de eerste periode na het oplopen van het niet-aangeboren hersenletsel. Maar er zijn ook mensen die na langere tijd nog verbetering merken, jaren nadat het letsel is ontstaan.

Beschadigde hersencellen herstellen niet

Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.

Blijvende klachten meestal duidelijk na 1 jaar

Vaak begint het herstel direct na het hersenletsel. Misselijkheid en verwardheid kunnen al na enkele uren minder worden en verdwijnen.

In de eerste 4 weken daarna gaat het herstel het snelst. Hierbij gaat het vooral om lichamelijke genezing. Vermoeidheids-, concentratie en geheugenklachten houden meestal langer aan en kunnen blijvend van aard zijn.

Na 6 maanden gaat het herstel minder snel. En na 1 jaar wordt duidelijk welke klachten blijvend zijn.

Herstel is mogelijk in alle fasen

In alle fasen na het ontstaan van niet-aangeboren hersenletsel kan herstel optreden. In het eerste jaar na niet-aangeboren hersenletsel vindt meestal de revalidatiefase plaats. Hierin zie je de meeste grote verbeteringen, zowel bij zichtbare (lichamelijke) als onzichtbare klachten. Maar als de 'revalidatiefase' achter de rug is, begint het eigenlijk pas.

Steeds meer mensen leven langer met de gevolgen van hersenletsel. En ook in de chronische fase kan het herstel doorgaan. Het is dus niet zo dat er na dat eerste jaar geen of maar weinig herstel optreedt; zeker niet. Er kunnen jarenlang kleine verbeteringen optreden, ook in de chronische fase.

Behandeling is altijd zinvol

Ook als het hersenletsel langer geleden was, is het zinvol om het te behandelen. Van sommige problemen heb je ook niet meteen last. Er zijn lichamelijke klachten die pas later optreden, zoals spasticiteit of verkorting van de spieren. Ook geheugen-, concentratie- en denkstoornissen kunnen pas later merkbaar zijn of erger worden.


Bij een groot deel van de mensen met hersenletsel gaan niet alle klachten over. Vaak ontstaan na verloop van tijd nieuwe hulpvragen. Je merkt dat dingen niet meer kunnen of anders gaan. Je moet leren omgaan met die beperkingen en uitvinden wat nog wel kan.

Behandeling en verbetering

InteraktContour biedt het behandelprogramma Hersenz aan. Hierin leer je omgaan met de gevolgen van je hersenletsel, zoals lichamelijke gevolgen, cognitieve gevolgen, communicatieve gevolgen, gevolgen voor het gedrag en emotionele gevolgen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking.


We bespreken met jou waar je behoefte aan hebt, wat je wilt verbeteren en aan welke doelen je wilt werken. Zo maken we een behandeling op maat, aangepast aan jouw eigen wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en individuele begeleiding.

Meer weten?

Wil jij weten wat er kan verbeteren aan jouw situatie? Wij zijn er om jou te helpen. Neem direct contact met ons op of lees meer over onze behandelmogelijkheden.

Wil je ons spreken?

We zijn er om je te helpen.

Contact
Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.