Heerlijk wonen met zorg én eigen regie
Met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zo zelfstandig mogelijk wonen. En wat je zelf kunt, zelf doen. Het is vanzelfsprekend voor Hardenberger Berry Veneberg (50). “Ik ben niet gek! ”Berry kreeg toen hij 1 jaar was Cerebrale parese (CP). Een bewegingsstoornis die wordt veroorzaakt door een hersenbeschadiging. Hij kan hierdoor niet lopen en is slechthorend. "Ik heb heel veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht. Dat is heftig, maar ik blijf altijd positief.”
Twee jaar woont hij nu in de Bramer in het centrum van Hardenberg. Karin Verheij is één van de twee zorgregisseurs die met Berry én zijn familie kijken hoe hij een volwaardig leven kan leiden. Met de zorg en de activiteiten die bij hem passen.
Met ‘normale’ kinderen optrekken
Als kind woonde Berry gewoon thuis. Hij ging naar een Mytylschool (een school voor leerlingen met een lichamelijke beperking of een combinatie van beperkingen). Zijn ouders stimuleerden hem ook met ‘normale’ kinderen op te trekken. Hij ging bijvoorbeeld naar scouting. “Daar heb ik nog heel veel vrienden van.” Eenmaal volwassen wilde Berry op zichzelf wonen. Hij woonde in een revalidatiecentrum, daarna in een ‘gewone’ flat. Hij kreeg daar individuele begeleiding aan huis van InteraktContour.
Jaloersmakend appartement
Zorgregisseur Karin komt regelmatig bij hem over de vloer. “Berry woonde zoals hij dat graag wilde, maar het was geen ideale situatie. Hij miste structuur en vereenzaamde.” In 2021 is er plek in woonlocatie de Bramer en verhuist Berry naar het jaloersmakende appartement waarin hij nu woont. Hij heeft een grote woonkamer met een open keuken, een computerkamer en een slaapkamer. Hij heeft het sfeervol ingericht.
Van eenzaamheid geen sprake meer
Van gebrek aan structuur en eenzaamheid is geen sprake meer. Berry heeft een volle agenda en een druk sociaal leven. Hij doet vrijwilligerswerk, gaat naar de dagbesteding, zit in het bewonersoverleg en hij kookt. In de Bramer wordt elke dag vers gekookt. Berry helpt op vrijdag mee. Om te oefenen, want zijn doel is voor zichzelf te gaan koken.
Erachter komen wat je nog wél kunt
Volgens Karin heeft Berry zijn familie verrast door wat hij nu zelfstandig doet: “Zijn vader heeft hem altijd in de watten gelegd. Maar hier wil hij echt aan de bak. Eén keer per week komt een huishoudelijk medewerker zijn appartement schoonmaken, Berry helpt dan mee. Hij doet zelf zijn was. Ook het ophangen en strijken. Toen zijn vader dat hoorde, moest hij heel hard lachen. Het is mooi om te zien dat cliënten ook zichzelf verbazen. Dat ze door steeds meer te doen, ervaren wat ze ondanks hun beperking, wél kunnen.”
Geweldig
Jos Korfage is teammanager van drie woonlocaties van InteraktContour in Hardenberg en Almelo. Hij vindt het geweldig om te zien hoe Berry op zijn plaats is. “Ik denk dat het goed laat zien wat voor een organisatie wij zijn. We merken dat verwijzers weleens denken dat onze woonlocaties een soort verpleeghuizen zijn. We hebben 10 appartementen in De Bramer: 5 in de Meander en 5 in de Overlaat. De appartementen in de Overlaat zijn voor cliënten als Berry die minder ondersteuning nodig hebben bij het dagelijkse leven. Er wordt elke dag gekookt en er worden veel activiteiten georganiseerd. Bewoners kunnen meedoen, maar niets is verplicht. Een aantal bewoners gaat nog dagelijks naar hun werk of naar de dagbesteding. Bij ons staan de wensen en de mogelijkheden van cliënten centraal. Ik kreeg onlangs tijdens een kennismakingsgesprek de vraag van een bewindvoerder ‘Jullie zien mijn cliënt toch wel één keer op een dag? Ik zei: ‘Eén keer?' Er is 24 uurszorg aanwezig, dus er kan meerdere keren per dag iemand langskomen.”
Berry heeft het zo naar zijn zin in de Bramer dat hij eigenlijk niets meer te wensen heeft. Hoewel. Hij heeft nog ėén grote wens. Een leuke vriendin.
Meer weten?
Heb je behoefte aan advies over het omgaan met de veranderingen in je leven of wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Neem contact met ons op.
Contact